HTML

Címkék

Legújabb hozzászólások

2009.09.18. 17:51 harkalygergo (törölt)

Életpályaszakaszok pénzügyi szemszögből

          Élethelyzetek melyek életünk során felmerülhetnek, és befolyásolhatják pénzügyeinket. Hat különböző életpályaszakasz határozható meg, melyek mindegyikéhez hozzá rendelhetőek általános pénzügyi kiadások, és teendők.

Tanuló, egyetemista
Az önálló életpályának ez a legelső szakasza. A kiadásokat jellemzően még a szülők finanszírozzák, ezért itt még nincs különösebb pénzügyi mozgástér.

Pályakezdő, egyedülálló
Jellemzően ebben a szakaszban kezdődik meg az „anyagi függetlenség”. Már megjelennek komoly pénzügyi döntést igénylő feladatok a szülői támogatás mellett (lakásvásárlás támogatása). Már itt érdemes elkezdeni nyugdíj-előgondoskodást! Saját jövedelmüket nem nélkülözhetik az idetartozók, ezért fontos lehet betegség és baleset, munkanélküliség esetére biztosítást kötni. Sokaknál már megjelenhet egy nagyobb összegű lakáshitel, ebben az esetben ezt is szükséges megfelelően fedezni lakás- és életbiztosítással.

Fiatal párok
Ebbe az életszakaszba azok a friss házasok, élettársak tartoznak akiknek még nincs gyermekük. Itt már teljes önállóságról beszélhetünk, ezért ekkor már kiemelten fontos a megfelelő biztosítások megléte, így baleset-betegség-vagyon biztosítás. Általánosan ekkor jelennek meg a lakás- és gépjárműhitelek is, melyekkel aztán hosszútávon kell számolni. Az előző életpálya szakaszhoz képest plusz pénzügyi feladatként jelenik meg a pénzügyi tartalékképzése és a folyamatos megtakarítás.

Gyermekes család
Az egyik legbonyolultabb szakasz pénzügyi szempontból. Itt kiemelt fontossága van a családfenntartónak ezért érdemes a család anyagi biztonságának megfelelő összegű életbiztosítást és/vagy általános felelősségbiztosítást kötnie. Ezen kívül, mivel a gyermekek egyre nagyobb kiadást jelentenek, ezért még nagyobb szükség van a megtakarításokra és befektetésekre. Ebben a szakaszban szinte minden esetben lakás váltás is történik, így újabb hitelekre – esetleg a meglévő hitelek kiváltása mellett – plusz hitelekre lehet szükség.

Idősebb házastársak
Ez a szakasz a gyermekek önállósodásának megkezdésétől egészen a nyugdíjig tart tart. Itt a legjelentősebb kiadásokat az jelenti, hogy az önállósodó gyermek éppen az első vagy a második szakaszban tart. Ha megfelelően takarékoskodott valaki a 3. és 4. szakaszban úgy ez sem jelent komolyabb problémát. Ekkor már jellemzően a nagyobb összegű hitelek kifutottak, egyre több „luxus” engedhető meg (nyaraló, utazás, hobby, stb.) Ebben a szakaszban már csak a nyugdíj-előtakarékosságot kell folytatni, és bármennyire is nem szívesen tesszük a hagyatéktervezést is el lehet készíteni.

Seniorok
Nevezhetnénk ezt a részt felélési szakasznak is. Ha megfelelő nyugdíj takarékosságot folytatott valaki, akkor itt már nincs komolyabb pénzügyi teendője. Amire ebben a szakaszban készülnie kell, hogy legtöbben ekkor élik fel teljes életük folyamán elköltött egészségügyi kiadások 70%-át. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy milyen egészségpénztári számlával rendelkezik.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://cashnet.blog.hu/api/trackback/id/tr31580257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása